Jdi na obsah Jdi na menu
 


O dobrovolnictví článek

13. 8. 2015

Článek o dobrovolnících a pro dobrovolníky

NEMUSÍME, ALE MŮŽEME ANEB

DĚLEJTE TO LÉPE, POKUD CHCETE

Dobrý den, tento článek je darován k přečtení i libovolné propagaci všem dobrovolníkům v oblasti pomoci zvířatům. Vznikl jako reakce po přečtení mnoha debat na stránkách různých útulků a občanských sdružení, kde i mimo kladných názorů bylo na dobrovolníky „házeno“ tolik negace za jejich práci, že si dovoluji vložit několik podkladů právních, tak pohledů lidských

Co je to OS: OS = občanské sdružení. Založení, funkce, účelové vymezení, vnitřní organizace, dispozitivní pravidla – toto vše lze prostudovat např. v Občanském zákoníku § 829 až 841, §214 až 302, § 118 až 209, popř. i 83/1990 Sb. „ZoSO“ a také novela č.342/2006 OZ. Po prostudování základních zákonů zjistíme, že občanské sdružení je zpravidla dobrovolná činnost!!! Tím se dostáváme k další zásadní věci – DOBROVOLNÍK!

Dobrovolnictví: Práva a povinnosti vymezuje OZ (občanský zákoník), nikoli ZP (zákoník práce) či TZ (trestní zákoník) atd., to znamená, že dobrovolná činnost jako taková není finančně hodnocená tj. dobrovolník ji vykonává bez nároku na finanční odměnu, ve svém volném čase,svobodně a dle svých možností a svou činnost může kdykoli bez udání důvodu ukončit bez právních následků. To mimo jiné také znamená, že NEMUSÍ!!!! Dobrovolník totiž skutečně pouze a jenom MŮŽE = tudíž:další fyzická (ne právní) osoba nemůže dobrovolníkovi v dané organizacipřikazovat, vymáhat či vynucovat jakoukoli činnost, úkon. Dobrovolníka může oslovit pouze osoba právní a to pouze v případě, kdy je prokázáno, že svou činností porušuje zákon!!!

Malý dodatek z pohledu obyčejného člověka: kolikrát slyší všichni lidi z útulků a depozit (NUTNO  DODAT  Z  ORGANIZACÍ, KTERÉ JSOU  BEZ  FINANČNÍCH DOTACÍ!!!!!): „My si nemůžeme kocoura nechat protože….“, My se nemůžeme o psa starat, protože……..“ Tak věřte tomu, že dobrovolníci v těchto organizacích nejsou mimozemšťani!!!!! Ano, také se někomu narodili, takže mají rodiče, někdy mají staré a nemocné rodiče, také mají děti, také chodí do práce (zaměstnání) a mají normální výplatu, jako všichni, také mají domovy, které podléhají zubu času, takže jsou nuceni provádět rekonstrukce, také mají svoje zdravotní problémy, taky je občas bolí hlava, taky jim někdy nejede auto a taky opravdu přijímají potravu a chodí spát, takže jejda, opravdu nemůžou fungovat 24 hodin na telefonu atd…..no a do toho všeho běžného života, který by si mohli možná i užít jinak a po svém,  se prostě rozhodli a nebo spíš mají srdce tam, kde má být a začli pomáhat. To znamená pro každého tohoto dobrovolníka něco jiného, tak třeba:

-          denně vyslechnete na telefonu 30 zoufalých lidí, kteří našli kočičku, pejska atd……JE TO SMUTNÉ, ale máte pro kočičky 40 volných míst v depozitech (soukromé domovy dobrovolníků!!!) a v nich „nacpáno“ 70 kočiček….KAM JE TEDA DÁTE???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kam dáte denně a denně nové a nové zvířata? JAK SE BUDETE ROZHODOVAT?????

-          Nebo se stanete depozitářem a budete se starat o 5, 10 nebo i 35 zvířat? Tak jo, přilítnete z práce domů a běžíte vyčistit záchůdky, vše ok, ale ouha, 2x tady máme průjem a je průšvih na světě (už si svačinu nedáte!!!). A nebo zjistíte 2 reakce na podané léky, na stravu nebo cokoli…..a šup – přepravka, veterina, podávání ATB a rychle stěhování malého pokojíku jinam, protože je z něj v momentálně karanténa a celá rodina má dnes o zábavu postaráno a už je čas krmení (ne Vás, ale zvířat!!!) aha, kočičí mamka je nemocná, takže musíte jedno menší kotě krmit ručně? No to se nedá nic dělat a bylo by vhodné už taky dětem zkontrolovat úkoly, že ano…..večeři pro lidi na druhý den děláte v noci, takže se vlastně nic neděje, jen se opět nevyspíte!!!!!! Ještě bych zapoměla: před hodinou Vám do toho ještě volá místopředsedkyně sdružení, zda by nebylo možné přijmout akutní případ – kocoura, sraženého autem a nebo kočku, která bude co nevidět rodit, ale naštěstí si ho vezme kolegyně, protože nemá karanténu a kocour může spát v ložnici s koťatama (u kolegyně to vypadá asi takto: každé 2 hodiny otírá kocourovi rány roztokem proti krvácení, protože pravděpodobně není zcela zdravý a i když snad byla operace úspěšná, léčba je komplikovaná = kolegyně se teda pár nocí také nevyspí….)

-          Depozitování se Vám nelíbí? No tak co třeba odchyty koček? Absolvujete speciální kurz a můžete vyrazit, nejlepší jsou zahrádkářské kolonie na podzim či v zimě,  kde se toulají opuštěné kolonie koček podvyživené, zasvrabené, zablešené, popř. i zraněné a Vy, pokud je třeba mrazík tak - 10°C čekáte 1-2 hoďky se žrádlem, poslední nedůvěřivec si to konečně rozmyslí a pěkně Vám „zdrape“ strachy ruce apod….Co? To taky není vhod?

-          Tak můžete tvořit nějaké dárky pro lidi, kteří se finančně snaží pomoct (DĚKUJI VŠEM Z CELÉHO SRDCE!!!!!!). Že nic neumíte? No to dobrovolníci taky neuměli, ale museli se naučit – po večerech třeba šijou polštářky a pytlíčky se šantou a nebo kompletují naušnice a nebo tvoří letáky, které tisknou na svých tiskárnách inkoustem, který koupí za své peníze, protože vědí, že jsou potřeba peníze na krmení a na veterinu, nebo malují velikonoční vajíčka, nebo sází na zahradě šantu a sklízejí, nebo pečou perníky, modelují z fima, háčkují barevné myšky, dělají ubrouskovou techniku, vyrábějí škrabadla pro kočky…..Co? To taky ne?

-           No neztrácejte naději, lze ještě jezdit na umisťovací výstavy o víkendech a nebo shánět informace o jejich konání, domluvy účasti a ještě je tady bonbónek – rozhovory a jednání s úřady a administrace……to dopručuji!!!! Dělat transparentní účetnictví organizace, všechny účty, všechny certifikáty, sledovat novely zákona pro  sdružení a jednat s veterinární st. zprávou v kauzách týraných zvířat, provádět kontroly adoptovaných zvířat a různé jiné……

 

No ale třeba se Vám povede jeden hezký týden, žádné ze zvířat nemarodí, podařilo se Vám najít domov pro malé kotě a noví majitelé jsou skvělí, děti nedonesli žádnou špatnou známku, dědeček v nemocnici je už po operaci a vše je v pořádku, nedělní odpoledne jste venčili s rodinou 2 pejsky, jste všichni po večeři, panuje klid a mír a tak si sednete k pc a zkouknete zprávičky na facebooku a přečtete si maily…..Z deseti zpráv bude 8x prosba o pomoc s nalezenou kočikou či pejskem. Jedna bude informace o tom, co máte v příštím týdnu za úkoly ve sdružení (všechno bude určitě akutní) a jedna bude  od pána, který Vám doporučuje, aby jste ukončili činnost, protože to děláte všechno tak špatně, že by Vás nejraději viděl někde v kanálu a nebo to bude zpráva od nějaké dámy, která Vám (nikoli slušně) bude psát, že jste neschopní, líný a že Vás dá k soudu, protože jste jí nebyli schopni pomoct s nalezeným kocourem….Na facebooku to budou nádherný fotky z nových domovů a jejda – no aby ne – zpráva od téže paní, která Vás nenávidí a napíše to do celého světa, aby ukázala, jak to neumíte….

 

Tak a těmto pisatelům doporučuji toto:  prostudovat znova informace o tom, co je toOS nyní teda  ZS – občanské sdružení, zapsaný spolek. Znova si připomenout, co je to dobrovolník!!!! A honem rychle na studium např. „porušení podmínek facebooku“ (nenávistné projevy, výhrůžky, šikana a obtěžování), dále co se mailů a facebooku týká je velice dobré si prostudovat „práva a povinnosti na facebooku“, „zásady komunity“ a až si toto „pisatelé“ prostudují, automaticky se dovědí, že jsme již v nikoli v OZ (občanském zákoníku), ale v TZ – trestním zákoníku a to např. § 175 odstavec 1 – vydírání, či TZ § 354  odst.1 C - nebezpečné pronásledování a obtěžování, (stalkink a kyberstalking – obtěžování na sociálních sítí a mailem je stejný §!!!!!),  dále § 352 – násilí proti skupině, velice zajímavé je např.i -  nepravdivé tvrzení a pomluva, poškozující pověst osoby či osob, TZ § 153, § 154 část II., hlava III., a § 140 TZ – co se týká pomluvy veřejných činitelů se toto nazývá difamace a zde je trest až 4 roky nepodmíněně…..

 

Můj názor či vzkaz lidem, kteří neustále kritizují:   Každý má právo vyjádřit svůj názor – vyjádřete, ho, pokud chcete, ale čiňte tak slušně a bez emocí. Pokud si myslíte, že lidi z dobrovolných organizací dělají něco špatně, upozorněte na to slušně a normálním způsobem, nikoli opakovaně a nátlakem. Pokud si myslíte, že lidé z nějaké či nějakých sdružení dělají všechno absolutně špatně, udělejte to jinak a udělejte to lépe – nikdo Vám nebrání. Pokud chcete pomoci zvířatům (bezprizorním, týraným atd.) POMOZTE!!! Není třeba lidí, kteří umějí vysvětlit proč nemohou něco udělat, je potřeba lidí, kteří něco udělají. Můžete pomoci prací, podporou, ale hlavně Vaším hlasem o změně a funkčnosti zákonů = podepisujte petice, zajímejte se o to, co se děje, vytrvejte! Chtějte dodržování již platných zákonů, které se týkají toulavých a týraných zvířat atd.

 

Závěrem: všem lidem, kteří pomohli kdykoli a jakkoli byť i jedinému zvířeti děkuji. Kdo pomohl vlastní prací, finančně či jinak, všem patří poděkování.Vždy si všech takových lidí budu vážit a budu je ctít. A těm, co nevěří jen vzkazuji, že všech těch zvířátkových dušiček, které nedostali šanci (nebylo místo, nezvládli léčení pro pokročilé nemoci a další a další), všem je nám jich líto, ale věřte, že pár dobrovolníků nemůže zachránit ani okres, ani stát, ani planetu – to musíme všichni. Dvacet lidí vezme 20 kamenů, 5 lidí 20 kamenů unést nedokáže, byť by sebevíc chtěli, protože by je ty kameny rozmačkali…..NEMUSÍME, ALE MŮŽEME, VY TAKÉ NEMUSÍTE, ALE TAKÉ MŮŽETE!!!!!!!!!!!!!!!!

Červenková Černá Jitka

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Portrét


Kontakt

Kočka v srdci zs

DORUČOVACÍ (box) ADRESA

Kočka v srdci z.s.
Zahradní 361
373 61 Hrdějovice

kockavsrdci@seznam.cz