Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHOVÁNÍ ZVÍŘAT, ANEB VÍTE ŽE...

18. 1. 2012

Chování zvířat aneb víte že....

 
1.      Pokud budete na kočku pomalu mrkat nebude se Vás bát, uklidňuje jí to, protože je to jeden z jejích základních dorozumívacích znaků (prostředků)
2.      Může se Vám stát, když mazlíte socializovanou (ochočenou) kočku, chytne Vás zoubkama v tomto momentě – je to ale vyjádření spokojennosti = ona Vám také čistí kožíšek na oplátku!!! Věřte, že pokud by na Vás zaútočila, vypadalo by to zcela jinak a určitě by jste měli prstík naskrz! Kočka agresi neprojeví dokonce ani když je jí zle, v těchto případech spíš hledá úkryt, tj. někam „zaleze“. Při stresu, abnormálním strachu použije všech svých zbraní a snaží se prchnout – TO SE ALE POTOM NENÍ ČEMU DIVIT. Je dobré, naučit se rozeznávat!
3.      KOČKA NENÍ PES!!! Opačně i pes není kočka – NIKDY NESROVNÁVEJTE chování psa a kočky. Jsou to rozdíní jedinci, zcela odlišní.(Např. většinou platí, i když toto je opravdu hodně univerzální postoj, že pes hýbáním ocasu projevuje radost, kočka přesně opačně atpod.) Kočka není zrádná, falešná – toto jsou totiž pouze lidské vlastnosti, kočka jen jedná podle svých pudů, které se vyvíjeli tisíce let, takže my to nezměníme. Uvědomme si, že zvířata zkrátka myslí jinak než my a je to přirozené!
4.      Učení kočkám moc nejde, nikoliv proto, že jsou hloupé, ale proto, že jaksi nedokážou pochopit, co a hlavně PROČ se od nich cokoli žádá, např: proč se nesmí do postele, když je to tam měkké a pohodlné a zrovna tam nikdo není? Nebo proč se nemůže do postele, když jste tam jen Vy sám a může teda spát s Vámi společně, protože to je příjemné...
Pes – cvičení psa není drezůra, ale trpělivost, např. povel sedni naučíte psa přiměřeným (ne 3 hodiny denně, ale třeba 5 min.denně!!) opakováním cvičení povelu, ale přemýšlejte a předtavte si: mluvíte česky a někdo na Vás ječí: „sicdu, sic, sicdu, sicdu..“ určitě absolutně nechápete, co se děje! Výsledku dosáhnete pokud pes sám sedne, Vy vyslovíte sedni a dáte mu „ňamku“ = tedy musíte vše zvířeti náležitě přeložit, vysvětlit a podporovat to, co od něj chcete – toto si pes přeložil asi takto: „aha, sedni je, když skrčím zadní, položim zadek na zem a dostanu piškot a páník má radost = skvělý a jednoduchý, to se mi líbí, to mě baví, to budu dělat a rád“.
Člověk se určil za MOUDRÉHO, on má tedy možnost se učit, a on je ZODPOVĚDNÝ!!! VŽDY!
5.      Krmení – umisťujte nádoby na krmení i vodu a záchůdky vždy NA KLIDNÁ MÍSTA!
 

 

 
 

 

Portrét


Kontakt

Kočka v srdci zs

DORUČOVACÍ (box) ADRESA

Kočka v srdci z.s.
Zahradní 361
373 61 Hrdějovice

kockavsrdci@seznam.cz